Владимир Тонев: Две са разумните дати за избор на кмет на Варна - през юни или септември
Владимир Тонев: Две са разумните дати за избор на кмет на Варна - през юни или септември / Varnautre.bg
Владимир Тонев: Две са разумните дати за избор на кмет на Варна - през юни или септември
62718
Владимир Тонев: Две са разумните дати за избор на кмет на Варна - през юни или септември
  • Владимир Тонев: Две са разумните дати за избор на кмет на Варна - през юни или септември

Новото Народно събрание трябва да измисли механизъм за отзоваване на Общински съвет. Такова мнение изрази в предаването „Зала Пленарна” на Дарик Варна зам.-председателят на местния парламент и лидер на движение „Нашият град” Владимир Тонев. „Гражданите са избрали Общинския съвет и те трябва да могат да го отзоват. Сегашното законодателство обаче не позволява такава възможност”, поясни съветникът.

Той отново се обяви против разпускането на градския парламент. Ако съветът спре работа, ще се получи вакуум, от който Варна само може да загуби. „Градът ни няма да загине, но ще задлъжнее още повече”, добави Тонев. Неговото мнение за съдбата на Общинския съвет е, че той трябва да продължи да работи, но под граждански контрол.

„Радвам се, че гражданското съзнание се събуди. Хубаво е гражданите да следят какво правят техните представители в местната власт”, сподели Тонев, според когото след влизането на гражданите в управлението на Варна ще се развенчаят някои митове за работата на местния парламент. „Има легенди, че тук се прави нещо голямо, престъпно, задкулисно. След поправките гражданите ще могат лично да се уверят какво се случва на комисиите и на сесиите на Общинския съвет”, изтъкна лидерът на „Нашият град”. По думите му добре би било гражданите, които ще участват в работата на съвета, да са експерти по определени теми.

Промените в общинския правилник, даващи равни права на избраниците и гражданите по отношение на изказванията, вероятно ще бъдат гласувани на следващата сесия, тъй като има законов срок, в който те трябва да бъдат публикувани на сайта на общината. Принципите обаче ще бъдат приложени още на предстоящото заседание, планирано за другата седмица, добави Тонев.

Общинският съветник определи като безотговорно решението на трите дами от партията на Веселин Марешки да напуснат местния парламент. Той изрази надежда действията им да не бъдат последвани от други общински съветници.

Тонев обяви също, че движение „Нашият град” няма да участва в предстоящите парламентарни избори на 12 май. От политическата формация все още не са мислили за евентуална кандидатура за кмет на Варна. „Твърде рано е, а и все още няма насрочена дата за частичния вот”, поясни той. Според Владимир Тонев най-разумното е предсрочните избори да се проведат през юни. „Ако това не се случи, другият вариант е чак през септември. Не е удачно в разгара на сезона да има избори”, категоричен е лидерът на „Нашият град”.

Цялото интервю е в звуковия файл.