/ Дарик Варна
Къде се пази историята на Варна
99644
Къде се пази историята на Варна
  • Къде се пази историята на Варна
Двуетажната сграда на ул. „Преслав“ № 52 е мястото, където се пази историята на Варна. Там се намират регистрите за раждания и умирания от преди два века, историята на общинското управление във Варна и дори скиците на Антон Новак на Морската градина.

Над 4 километра документи, подредени лист върху лист, се съхраняват в Държавен архив – Варна. Съхраняваните в архива документи, скици и фотографии са милиони.Трудно е да се каже кое е най-ценното, според Владимир Владимиров, началник на Държавен архив – Варна. Той разкри и кои са най-старите документи - писма на дипломатическата фамилия Дюрони от далечната 1796 г.

къде се пази историята на Варна
Дарик Варна

В архива има документи, писани от Христо Ботев и Иван Драсов, съратник на Левски. Сред старателно пазените архиви се скици и чертежи на архитектите Кирил Шиваров и Георги Бърнев. Ценни от историческа гледна точка са и менюто на Морските бани и ценоразписа на първите файтони във Варна. посочи Владимиров.

Най-големият масив от документи е на създадените в годините след Втората световна война промишлени и строителни предприятия. Запазени са и документите на Народния съд  – протоколи за разпити, рапорти и донесения, списъци на лица, получили награди за участие в преследване, залавяне и убийство на партизани и ятаци. Уникална е колекцията „Снимки на стара Варна“ с над 600 фотоси и картички на сгради и улици преди 1944 г. Има лични фондове на някои от варненските кметове и протоколите на Градския народен съвет. 

къде се пази историята на Варна
Дарик Варна

Интересна е историята на сградата, в която архивът се помещава от вече 21 години. Това е най-старата обществена постройка във Варна и е строена за конак. Изградена е през 1860 година върху основите на римска гробница. След Освобождението там се настанява варненският губернатор, а сградата е наречена Правителствен дом. През годините сградата е приютявала Районното горско управление, Градското полицейско управление и Варненският клон на БНБ. Била е княжеска резиденция, гражданско отделение, а освен всичко изброено, там са правени и театрални декори.

къде се пази историята на Варна
Дарик Варна

Още по темата ще откриете в аудио зоната.