Вдигат заплатите в детското и училищно здравеопазване
Вдигат заплатите в детското и училищно здравеопазване / снимка: live.varna.bg

Нов колективeн трудов договор в сферата на детското и училищното здравеопазване бе подписан днес от кмета на Варна Иван Портних, от Веселина Божилова, председател на Териториалния съвет на синдикатите в здравеопазване към КНСБ, и от Васил Василев, председател на Синдикален регионален съюз към КТ „Подкрепа".

"Това е поредна стъпка за създаване на по-добри условия за работа и реализация на работещите в детските ясли и яслени групи в детски градини, както и в системата на училищното здравеопазване. Миналата седмица подписахме КТД и за заетите в социалните дейности - 377 служители. Вярвам, че това е верният път за добро сътрудничество със синдикатите", каза кметът.

Договорените условия в новия КТД касаят 649 души, за които са осигурени по-добри възможности за работа и професионално развитие. Постигнато е съгласие за увеличение на заплатите на медицинските сестри и неквалифицирания персонал - средно с 18%, от 1 януари догодина.

На заетите в системата на детско и училищно здравеопазване ще се изплащат по половин минимална работна заплата за Деня на здравния работник - 7-ми април, за коледните и новогодишните празници.

На служителите, за които се изисква издаване и водене на здравни книжки, Община Варна ще осигурява безплатни медицински изследвания и ще финансира ежегодното подновяване на здравните книжки.

За медицинските специалисти, работещи в системата на училищното здравеопазване, е постигнато споразумение дните, обявени за неучебни за съответните учебни звена, да се считат за платен служебен отпуск.