Варненско лято предизвиква публиката с атрактивни театрални представления
Варненско лято предизвиква публиката с атрактивни театрални представления / netinfo

34 специално подбрани български и чужди представления ще предложи на варненската публика 24-тото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Той ще бъде открит на 1 юни и ще продължи десет дни.

В рамките на българската селекция зрителите ще имат възможността да гледат "Синята птица" на Народния театър с режисьор Мариус Куркински. Малък градски театър "Зад канала" ще представи постановката "Лив Щайн", а Шуменският театър - "Оттук започва България". В програмата е включен и спектакълът "Дакота" на Сатиричен театър "Алеко Константинов". Неговата трупа ще изиграе и "Рейс". Пловдивският театър ще участва във фестивала с постановката "Сестри Палавееви". След останалите подбрани представления са "Нощта на 16-ти януари", "Кавказкият тебеширен кръг" на Варненския драматичен театър, "Сарабанда" на "Театър 199" и "Жената от морето" на театър "Българска армия".

В международната програма публиката може да види две представления на канадския хореограф Мари Шуинар, наричана "шамана на съвременния танц", която организаторите на "Варненско лято" са успели да доведат у нас след 10-годишни опити. Словенският национален театър ще покаже съвременен прочит на "Илиада", а театралната инсталация "Много шум за нищо" е посветена на честванията на 400-та годишнина от смъртта на Шекспир.

Тази година фестивалът ще бъде открит с улично светлинно шествие на италианска театрална трупа. Шоукейсът отново събира най-оригиналните търсения в сферата на експерименталния театър. Част от "Варненско лято" ще бъдат и студентските спектакли.

Амбицията е да се удовлетворяват нарастващите изисквания на публиката, заяви артистичният директор на фестивала актрисата Цветана Манева. Актьорското присъствие е сериозно, почитателите на театъра ще видят отличени и номинирани за награди артисти, обясни тя.

За първи път театралният фестивал ще си сътрудничи с музикалния "Варненско лято", с който са предвидени съвместни инициативи.

Всичко за МТФ "Варненско лято" и програмата на фестивала можете да видите ТУК