Варненските лекари искат оставката на Кехайов, дискредитирал БЛС
Варненските лекари искат оставката на Кехайов, дискредитирал БЛС / netinfo
Заради дискредитиране на Българския лекарски съюз и отказ за обявяване на срок за редовен отчетно-изборен събор на съсловната организация, от варненската колегия на съюза чрез специална декларация снеха доверието си от председателя на Управителния съвет на лекарското обединение д-р Андрей Кехайов.

Мандатът на д-р Кехайов като председател на съюза изтече през април. От тогава досега той прави всички възможно да не бъде свикан отчетно-изборен събор, на който да бъде избрано ново ръководство на организацията. Д-р Кехайов загуби доверието на редовите ни членове. Всички са в недоумение от неговото поведение, заяви д- р Божидар Нанев, председател на варненската колегия на Лекарския съюз.

Нито един от редовите ни членове няма да подкрепи призивите на Кехайов за протести, тъй като колегите не вярват в добрите му намерения, посочи д-р Нанев.

Лекарите от морската столица обявиха, че ще търсят свикване на Национален лекарски събор, като вече са готови с предложение за промяна в Устава на Лекарския съюз, според която след изтичане на мандата на ръководството до 2 месеца да бъде избирано ново.

От варненската колегия на Лекарския съюз отново припомниха исканията си към Парламента от следващата година поне 6 % от Брутния вътрешен продукт да отиват за здравеопазване, да се въведе остойностяване на медицинските дейности и услуги, както и да се индексират цените на болничната и извънболничната помощи с 20 на сто, което да бъде уредено в анекс към Националния рамков договор.

„За нас е жизненоважно до Нова година да се подпише нов рамков договор. Актуализации на цените по тези договори не са правени през последните 3 години. Всичко върви, всичко се променя, при нас нещата остават по същия начин”, заяви д-р Соня Цекова, зам.-председател на БЛС-Варна.

Исканията на варненските лекари вече са подкрепили колегите им от 8 големи града, сред които София, Русе, Бургас, Благоевград и Сливен.

Декларацията ще бъде изпратена до всички държавни институции у нас и лекарски организации в чужбина.