Варненски ученици с първо място в конкурс на НАСА
Варненски ученици с първо място в конкурс на НАСА / netinfo

Две първи места в конкурс с подкрепата на НАСА извоюваха ученици от курсовете по астрономия към Варненската обсерватория. 15 от тях са ученици на Математическа гимназия, един - от Хуманитарна гимназия и един - от Четвърта езикова гимназия. В продължение на една година учениците се обучаваха по физика и астрономия по програмата „Космонавтика и астрономия” на Варненската обсерватория и по програмата „Успех” на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон”.

Младежите разработиха два проекта за космически градове върху и до астероиди, които представиха в категориите за 10 клас - голяма група, и 11 клас – голяма група, и спечелиха първите места в тези категории, заедно с колегите си от Румъния и Индия. Ръководители на проектите са д-р Веселка Радева от Астрономическа обсерватория "Николай Коперник" и Силвия Захариева от Математическа гимназия "Д-р Петър Берон".

Другият не по-малък успех за учениците от НАОП – Варна, е второто място, заето от нашия екип - д-р Ева Божурова, Павел Попов – МГ, и Юлия Янчева – ІV ЕГ, по проекта на Европейската комисия „Одисей”. В надпреварата, в която взеха участие всички страни от Европейския съюз, се включиха над 200 екипа. Конкурсът беше в два тура – национален, на който нашият екип зае първо място в раздел - Слънчева система, и достигна международния тур, на който екипът ни зае второ място.