Варненски общини ще привличат туристи с европроекти
Варненски общини ще привличат туристи с европроекти / Дарик Варна, архив

Два проекта във Варненска област за разработване и популяризиране на регионален туристически продукт бяха одобрени за финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие", съобщиха от Областния информационен център - Варна. Това са проектите на общините Варна и Провадия, които са класирани на второ и трето място сред всички 13 одобрени проекта на общини по схема „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите II".

Община Варна в партньорство с общините Аврен, Аксаково, Белослав и Девня ще развива регионален туристически продукт с проект „Различното преживяване - качество, полза и стойност". Чрез него ще се популяризира природното, културно и историческо наследство на туристическия регион чрез разработване на маршрути за посещение на обектите от интегрирания регионален туристически продукт на територията на петте общини. Проектът е на стойност 456 642 лева.

Дестинацията ще се популяризира с различни рекламни материали, брошури, фен-страници в социалните мрежи, заснемане на рекламно-информационен клип. Регионалният туристически продукт ще се представи на 2 национални борси и 2 туристически изложения в Германия. Планират се също демонстрационни обиколки по разработените маршрути.

Вторият финансиран проект от Варненска област „Светът на предците" предвижда интегрирано управление и маркетинг на дестинацията Провадия-Дългопол-Ветрино в партньорство на трите общини. Регионалният туристически продукт включва алтернативни форми на туризъм с туристически пакети и маршрути, които ще бъдат рекламирани на вътрешния и международния туристически пазар. Планираните дейности предвиждат разработване на туристически пакети и марка на туристическия продукт „Светът на предците", информационни и рекламни материали за потенцалните туристи, участие в регионални, национални и международни туристически борси, изложения и панаири.

По проекта ще се организират посещения на пътнически агенти, туроператори и автори на пътеводители. За реализация на проекта се отпускат 409 987 лв безвъзмездна финансова помощ.