Варненска съдийка загина в катастрофа край Търговище
Варненска съдийка загина в катастрофа край Търговище / netinfo
60-годишната Искра Желязкова - съдия във Варненския апелативен съд, е загинала в катастрофа край Търговище рано тази сутрин, съобщиха за Дарик от ОДП-Търговище. Инцидентът е станал на второкласен път Търговище-Попово, в участъка между селата Голямо Ново и Дралфа.

Искра Желязкова е шофирала „Рено Меган”. Била е сама в колата заедно с кучето си. Отивала е на гости на майка си, разказват колегите й. На завой тя изгубила контрол над автомобила и се блъснала в дърво. Хора, които са били на мястото на инцидента, са извадили пострадалата жена от колата, която малко след това се запалила. Съдия Желязкова е била откарана в търговищката болница, където по-късно е починала. Причините за инцидента се изясняват, съобщиха още от полицията.

“Варненският апелативен съд загуби изявен и уважаван професионалист от висока класа. Наказателен съдия от кариерата и в същото време невероятно обаятелен, отзивчив и емоционален човек”, се казва в съобщение от съда, разпространено до медиите. Колегите на Искра Желязкова изказват съболезнования на близките й. Екипът на Дарик радио се присъединява към тях.

Съдия Искра Желязкова е родена в с. Овча Могила, област Велико Търново. През 1972 година завършва Юридическия факултет на СУ “Св. Кл. Охридски”. От 1977 година започва кариерата й на съдия. До 1992 година е наказателен съдия във Варненски районен съд, където е била и ръководител на Наказателна колегия. Следващите 6 години е съдия във Окръжен съд Варна, отново в Наказателно отделение. След възстановяването на Варненския апелативен съд, от май 1998 година Искра Желязкова е съдия в Наказателна колегия.