Ваньо Танов: Арестът на Куйович беше PR акция
Ваньо Танов: Арестът на Куйович беше PR акция / netinfo
"Не очаквам Куйович да бъде осъден. Арестът му беше PR акция". Това заяви във Варна бившият шеф на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” Ваньо Танов преди заседанието на Варненския военен съд по делото за фалшивия паспорт на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович.

С ареста на сърбина се избърза. Обвинението е построено на СРС-та и няма да издържи, добави Танов. Според него международният канал за дрога на Куйович продължава да съществува, а сръбският трафикант е трябвало да бъде разработван по-дълго, за да се стигне до по-големите производители на синтетична дрога. Задържането му е трябвало да защити позицията на бившия главен секретар Валентин Петров, че Куйович не трябва да бъде разработван. Спорът беше дали сърбинът трябваше да бъде наблюдаван и така да се стигне до високите етажи на наркопроизводството, заяви още Танов. Той е призован като свидетел по делото срещу бившия зам.-шеф на полицията в Разград Тодор Димов и колегите му от сектора за документи Продан Георгиев и Емилиян Иванов. Според прокуратурата тримата в съучастие са подправили официален документ с невярно съдържание. Фалшивият паспорт на Куйович е издаден през юни миналата година с негова снимка на името на съществуващото лице Красимир Мирчев Енев.

Като свидетели по делото са призовани 25 души, сред които Илия Илиев и Валентин Петров. Бившите секретари на МВР отказаха коментар. При засилени мерки за сигурност в залата беше докаран и Будомир Куйович. След разпита му сърбинът беше транспортиран с полицейски екскорт.

Делото във Варненския военен съд ще продължи и утре. То се гледа при закрити врата.