/ iStock/Getty Images
Второто издание на инициативата "Дни на Българското кино" в Община Бяла започва от 13 юли, съобщиха от общинската администрация.

В пет поредни вечери жителите и гостите на курортния град ще видят пет прожекции на български филми под открито небе в уникалната атмосфера на лятното кино на Бяла. Проявата се открива тази вечер в 21:00 часа с безплатна прожекция на филма "В сърцето на машината“ със специален гост Александър Сано.

600 гости уважиха премиерата на дългоочакваната лента „В сърцето на машината“ (СНИМКИ/ТРЕЙЛЪР)

В четвъртък почитателите на родното кино ще могат да гледат "Петя на моята Петя", а следващия ден - "Завръщане 2". В събота и неделя ще бъдат прожектирани продукциите "Жълт олеандър" и  "Лошо момиче".  

„Петя на моята Петя“ е най-гледаният филм у нас

Събитието се организира с подкрепата на Община Бяла и неговата основна цел е да върне живота в градското лятно кино, като осигури достъп до качествено българско кино на по-широка аудитория. Преди всяка прожекция публиката ще има уникалната възможност да се срещне с част актьорите. 

Община Бяла винаги е предоставяла на своите жители и гости богат календар, наситен с културни и спортни прояви. Към тях се отчита голям интерес и това е причината програмата да продължава да се обогатява и развива с всяка изминала година, допълват от общината. 

"Киното е една от най-интригуващите и популярни форми на изкуство. То ни позволява да се пренесем в различни държави и светове, и да съпреживеем историите на героите от всеки филм. За "Дните на българското кино“ сме избрали да представим пет от най-новите родни филми. Нашето Лятно кино е едно от най-хубавите по Черноморието и досега го използвахме основно за концерти и нашата „Седмица на морето". Щастлив съм, че от миналата година вече прожектираме филми и белият екран отново оживя. Идеята ни е то да продължи да работи до края на летния сезон и да събира публика", споделя кметът на Бяла инж. Пеньо Ненов.
БТА