Условна присъда и глоба за собственичка на магазин със стоки менте
Условна присъда и глоба за собственичка на магазин със стоки менте / Дарик Варна, архив

Собственичка на магазин за чанти в курортен комплекс „Златни пясъци“ беше осъдена от Районния съд във Варна за предлагане на стоки менте. Съдът наложи на 55-год. Е. Найденова наказание от 1 година лишаване от свобода, чието изтърпяване се отлага с изпитателен срок от 3 години, както и глоба в размер на 500 лева.

При проверка на 2 юли миналата година в стопанисвания от нейната фирма търговски обект е установено предлагане за продажба на 120 чанти и 60 портмонета с поставени върху тях знаци на марките “Шанел”, “Прада”, „Фенди“, “Луи Вюитон”, “Версаче”, „Томи Хилфегер” и „Булгари“, без разрешение от притежателите на изключителните права за регистрираните марки. Намерените в магазина на подсъдимата стоки са иззети, като общата им стойност е оценена за над 26 000 лева.

Според назначената експертиза знаците, поставени върху тях, са идентични или сходни със защитените регистрирани търговски марки, което може да предизвика объркване на потребителите относно техния действителен произход, както и да доведе до несправедливо облагодетелстване от известността на оригиналните.

55-годишнита жена е с чисто съдебно минало. В нейна тежест са направените по делото разноски. Веществените доказателства, предмет на престъплението, се отнемат в полза на държавата и предават за унищожение. Присъдата на Варненския районен съд подлежи на обжалване в 15-дневен срок.