/ БГНЕС
Най-вероятно догодина, с приемането на промените в Закона за туризма, ще започне да функционира специализиран инспекторат с регионални звена, който ще осъществяна контрол над хотелите и заведенията. Това заяви в „Златни пясъци” министърът на туризма Николина Ангелкова, която се включи в честването на 60-годишния юбилей на курорта. Мобилни екипи на министерството ще продължат да правят проверки, добави тя и увери, че ведомството полага усилия в посока облекчаване административната тежест.

Една от най-важните корекции в Закона за туризма е да се обмисли отпадане на режима за прекатегоризация на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. За целта се предвижда част от документите, необходими за фирмите, да се осигуряват чрез министерството. Подготвя се създаването на специален институт за отнемане на звезди, ако обектите не отговарят на изискванията. Работи се активно и по засилване на контрола, като за целта ще бъде създаден туристически инспекторат с регионални звена, обясни министърът.

Основната идея на новия закон за концесиите е да пренесе европейската директива. Това, което е предложено да се включи в този законопроект, изключително много ще ползва Северното Черноморие, защото с новия закон се регламентират и смесените концесии - и за строителство и услуга, обясни министър Николина Ангелкова. Визията на курортите също е заложена в Закона за туризма. Временните търговски обекти на плажовете трябва да бъдат унифицирани. 

Със заповед неохраняемите плажове са намалени от 103 на 93. Министерството полага максимално много усилия с договори за наем да намери стопани на плажовете там, където е възможно, увери министърът. 

„Златни пясъци” е един от курортите у нас, който привлича голяма внимание и бележи ръст на посетителите, отбеляза Ангелкова, която честити 60-годишния юбилей на комплекса. Около 600 хиляди чуждестранни туристи са отседнали в него през миналата година, отчете тя.