Тройно по-малко храна от БЧК тази година
Тройно по-малко храна от БЧК тази година / БЧК-Варна

Тройно по-малко хранителни продукти са раздадени на нуждаещи се през тази година в сравнение с предходната, съобщиха от Областния съвет на Българския червен кръст във Варна на пресконференция. Според председателя на БЧК-Варна Илия Раев причината е, че разпределянето на количеството храна се прави от Министерството на земеделието и за тази година са били отпуснати 370 тона, а през 2012 те са били 970.

"Миналата година бяха 15 продукта, тази са 10. Въпреки всичко бенефициентите се увеличават", разясни Раев.

Той представи инициативите на Червения кръст по повод наближаващите празници.
Най-новата е дело на млади активисти и деца от четири варненски училища. Те са създали коледни картички от рециклирана хартия, с което показват съпричасността си не само към хората в нужда, но и загриженост към природата.

Акцията на младежите е част от програмата "Топъл обяд", насочена към най-бедните ученици в България.Всички картички ще бъдат включени в благотворителен базар, който ще се проведе на 14 и 15 декември в един от търговските центрове в града.

За девета поредна година БЧК-Варна организира и традиционния коледен концерт - "Заедно за Коледа". На него са поканени 700 крайно нуждаещи се варненци, които ще получат пакет с храни от първа необходимост.

Тази година Младежката организация във Варна ще предостави 200 пакета със здравословни храни на деца от областта в неравностойно положение.

Общините, които ще получат помощта, са Вълчи дол, Аксаково и Варна.