/ БГНЕС архив
Три пожара вдигнаха по тревога горските стражари към ДГС „Варна” във вторник.  

Първият сигнал бил подаден към 13 ч. за пламъци в боров масив в землището на град Аксаково. Само преди дни Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”  и служителите на горското стопанство се бориха с огъня, обхванал там площ от около 2 дка иглолистни култури. Силният вятър вчера възобновил пламъците, в потушаването на които се включиха и две пожарни.

Към 16:30 ч. нов сигнал пренасочил екипите към землището на варненската местност Боровец, където пламъците обхванали 2 дка горска територия, но за щастие, без да нанесат сериозни щети.

Третият пожарвъзникнал в следобедните часове в землището на град Белослав. Поради силния вятър пламъците се разпрострели на площ от 14 дка гори, но в резултат от бързата реакция на пожарникарите и горските стражари изгорели само сухи треви.

Причините за пожарите се изясняват. И на трите места дежурят служители на ДГС „Варна”, за да предотвратят евентуалното възобновяване на огъня.

Високите температури в съчетание с бурния вятър през последните дни са предпоставка за възникването на пожари, предупреждават от горското стопанство и призовават хората да бъдат изключително внимателни при боравене с огън.