Три имена се спрягат за нов председател на Общинския съвет
Три имена се спрягат за нов председател на Общинския съвет / Дарик Варна, архив

Имената на трима общински съветници се спрягат за поста председател на местния парламент. Новият шеф трябва да бъде избран на утрешната общинска сесия.

Фаворит за поста до преди няколко дни бе временният председател на Общинския съвет Владимир Тонев. Заради пътния инцидент, в който той бе главен участник, много е възможно съветниците от мнозинството да не заложат на неговата кандидатура.

Втори в списъка е Тодор Балабанов, шеф на групата на ГЕРБ в местния парламент. Младият адвокат пое ръководството от Иван Портних преди кампанията за парламентарните избори.

Третото име, което се завъртя, е това на Добромир Джиков, общинският съветник от Българска партия „Либерали”. Бившият районен кмет на „Владиславово“ обаче е с най-малки шансове да седне в стола на Николай Апостолов, който беше избран за народен представител.

От левицата обявиха, че няма да излъчат "червен" кандидат за шеф на Общинския съвет.

В дневния ред на 21-тото заседание, което стартира в 9 часа, фигурира и изборът на заместник-председатели. В председателския съвет досега влизаха Иван Портних от ГЕРБ, Борислав Гуцанов от БСП, Янко Станев от група „СДС - Демократичен алианс“, Владимир Тонев от партия „Нашият град“ и Снежана Донева от вече разпадналата се група „Синя Варна утре”.

Най-логичният ход е социалистите да предложат за зам.-председател Аврам Тодоров, който е лидер на БСП в Общинския съвет. Напълно възможно е обаче  левицата, която от няколко месеца бойкотира местния парламент, да не издигне свой човек на мястото на станалия депутат Борислав Гуцанов.

Предвиждат се и рокади в съставите на общинските комисии. Местният парламент трябва да избере председатели на четири комисии, след като досегашните им ръководители седнаха в кметски, депутатски и министерски кресла. Новият кмет Иван Портних оглавяваше финансовата комисия, а министърът на образованието проф. Анелия Клисарова – здравната. Народният представител Павел Христов пък бе начело на комисията по младежки дейности и спорт. Без ръководител остава и социалната комисия към Общинския съвет.

Досегашният шеф д-р Лидия Маринова трябва да замести Иван Портних в парламента като следваща в листата на ГЕРБ. Името на лекарката обаче се споменава и като вероятен зам.-кмет по здравеопазването и социалните дейности. Самата Маринова потвърди, че е получила покана за престижния пост, но все още не е взела решение.

Другото име, което се чува за заместник на новия кмет Иван Портних, е това на доскорошния шеф на полицията Тодор Иванов. Говори се, че комисарят, който преди месец беше пенсиониран от министър Цветлин Йовчев, ще отговаря за ресора „Обществен ред и сигурност“.

След избора на Иван Портних за кмет на Варна мнозинството около ГЕРБ в местния парламент най-вероятно ще се запази. В него влизат партия „Нашият град“ и групата „СДС - Демократичен алианс“ около Янко Станев. Не е изключено към твърдото ядро трайно да се присъединят и хората на Добромир Джиков и общинските съветници от „Промяна за Варна“.