Трафикът във Варна да се отклони през бул. Левски, предлага Чавдар Трифонов
Трафикът във Варна да се отклони през бул. Левски, предлага Чавдар Трифонов / Предизборен щаб
Трафикът във Варна да се отклони през бул. "Левски", предлага Чавдар Трифонов
82197
Трафикът във Варна да се отклони през бул. "Левски", предлага Чавдар Трифонов
  • Трафикът във Варна да се отклони през бул. "Левски", предлага Чавдар Трифонов

Завършването на пробива на булевард „Левски” и свързването му с бул. „Владислав Варненчик” и ул. „Девня” ще отклони трафика от центъра на Варна. През трите летни месеца около 300 000 коли минават транзитно по сегашния маршрут и завършването на отсечката трябва да бъде приоритет, заяви в ефира на Дарик Варна кандидатът за кмет на града Чавдар Трифонов. Издигнатият от „Реформатори и патриоти” претендент смята, че сегашният проект за околовръстен път е неработещ и е необходимо да се изготви нов, който да свързва магистрала „Хемус” със северните курорти и пътуващите за там автомобили да не влизат във Варна. Финансирането може да стане по Програмата за трансгранично сътрудничество и с участието на общините Варна и Аксаково, добави Трифонов.

Според него трасето на BRT коридора по проекта за интегриран градски транспорт, който свързва „Владиславово” и „Почивка”, не е проектирано правилно.

„Не се взе предвид, че коридорът за автобусите трябва да е изолиран и в него да не се допускат автомобили. Ако го изолираме без увеличаване на лентите, на много места ще затапим движението. Трябваше да се избере алтернативно трасе, където бус лентите не запушват автомобилния трафик”, коментира Трифонов. Той прогнозира, че проектът няма да приключи до ноември, когато изтича крайният срок, и общината ще бъде санкционирана.

Кандидатът за кмет предлага на централни булеварди като „Владислав Варненчик” да бъдат изградени кръстовища на две нива, които биха облекчили трафика. Друга негова идея е за ремонта на малките улици да отговарят общински фирми и те да бъдат на разположение на районните администрации. Трифонов се обяви за въвеждането на „синя зона”, която не само ще донесе приходи за бюджета, но и ще въведе строг контрол при паркирането.

Според кандидата за кмет за Аспарухов мост трябва да се направи анализ колко би струвало повдигането му, за да могат да преминават по-големи кораби, и каква ще е цената за изграждането на ново съоръжение.

Градските бани на крайбрежната алея трябва да се възстановяват и пак да бъдат емблема на града, а на мястото на Дупката може да има обществена сграда, смята Трифонов. Според него е подходящо там да се намира новата библиотека.

Целият разговор с Чавдар Трифонов е в аудиозоната.