/ ThinkStock/Getty Images
Счетоводителка, отклонила близо 400 000 лева от социални помощи и заплати в продължение на 10 години, ще лежи в затвора, след като наказанието й беше изменено в ефективно. 

47-годишната бивша служителка на „Социално подпомагане” във Вълчи дол Надежда Стоянова получи 3 години условно от Варненския окръжен съд. 

Апелативният съд в морската столица обаче сподели основанията на протеста на прокуратурата, че престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. От държавното обвинение направиха изчислението, че от 2004 г. до 2014 г. Стоянова е присвоявала месечно по близо 3500 лева и дори след като е била привлечена като обвиняема, е продължила да го прави до отстраняването й от длъжност.

Новото наказание на Стоянова е 10 години затвор, което се намалява с 1/3 до 6 години и 8 месеца. За същия период от време тя се лишава от право да заема държавна или обществена длъжност, свързана с пазене или управление на парични средства. 

В последната си дума пред съда счетоводителката се разкая за стореното и добави, че се срамува за това, което е причинила на своите съграждани и на близките си.

С оглед на произнесената присъда на Стоянова е наложена забрана да напуска пределите на страната. 

Присъдата подлежи на обжалване пред ВКС.