/ iStock/Getty Images
Нестандартни научни визуализации и идеи, събрани в интерактивна изложба, ще представят Научноизследователският институт към Медицински университет-Варна и Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ в навечерието на Деня на народните будители.

Ученици ще четат поезия на пътниците в градския транспорт

Увлекателната експозиция, която е резултат на междууниверситетски интердисциплинарни изследвания в областта на науката, ще се проведе на 31 октомври в Белия салон на Морското казино във Варна от 14.00 до 17.00 часа.

Събитието „Новите будители“ цели да заинтригува и вдъхнови младите българи, да популяризира науката и да я направи достъпна и интересна за всички възрасти, като провокира варненци с нестандартни научни визуализации и идеи. 

Експозицията ще представи изображения, визуализации, интерактивни инсталации, холограмни и 3D макети, създадени от учени и учащи в областта на медицината, компютърните науки, астрономията, архитектурата, дизайна и други.

Подготвено е също представяне на дейността на различни научни групи по нетрадиционен начин, а водещи международни изследователски центрове и университети ще гостуват със свои експонати и разработки.

С поредица от събития Медицинският университет отваря врати в Европейската нощ на учените

Част от изображенията, които ще бъдат представени, са създадени по време на съвместно обучение между учени и експерти от катедрата „Информатика“ на Варненския свободен университет и катедрата „Анатомия и клетъчна биология“ на Медицински университет-Варна за анализ на биомедицински изображения.

Обучението се проведе в началото на септември 2019 г. във Варна и обедини ученици с интерес към науката, студенти по компютърни науки и медицина, докторанти и преподаватели.

Експертите от двата университета продължават работата си по общи проекти и иновативни изследователски практики за нови научни открития.