Сър Боб Скот: Варна ще влезе във финалната тройка за културна столица на Европа
Сър Боб Скот: Варна ще влезе във финалната тройка за културна столица на Европа / Дарик Варна

Варна ще влезе във финалната тройка в конкурса за културна столица на Европа. Това прогнозира сър Боб Скот, ръководил избирането на Ливърпул за европейска столица на културата през 2008 г. Британският експерт, който сега е консултант на кандидатурата на Варна, е на едноседмично посещение в морския град.

Според специалиста София, Варна, Бургас и Пловдив ще бъдат избрани в предварителната селекция. След това столицата ще отпадне от надпреварата и Варна ще се състезава с другите два града. Сър Боб Скот даде пример с Ливърпул, който дори не е бил сред фаворитите за престижната титла, но е успял да надвие конкуренцията.

„Ако смятате, че Варна е по-слаб кандидат от София за европейска столица на културата, грешите. Моят дългогодишен опит показва, че печели не градът, който заслужава, а който наистина иска да бъде културна столица. Това, което журито най-много харесва, е енергията и ентусиазмът на града“, коментира във Варна експертът. Според него широкото участие на варненци и размерът на бюджета са двата основни критерия за спечелването на титлата.

Изборът за културна столица в България ще бъде направен през 2014 г. За шестгодишния период одобреният град ще изразходва не по-малко от 50 млн. евро за подготовката и реализацията на културната програма. „Практиката показва, че в малките държави се харчат между 50 и 70 млн. евро, докато за по-големите страни и градове сумата набъбва до 150 млн. евро. Става дума за нови, свежи пари, а не за съществуващ бюджет“, разкри сър Боб Скот.

Финансирането ще дойде от местната хазна, централния бюджет, спонсори, фондации и др., но то не е на 100% гарантирано. Единствената сигурна сума, която градът победител ще получи, е 1,5 млн. евро от наградата „Мелина Меркури“. Регламентът позволява да бъдат включени и средства от европрограми, които могат да бъдат инвестирани в културна инфраструктура.

„Варна е в по-добра позиция и е по-богата в контекста на България в сравнение с Ливърпул. Към него имаше по-негативно отношение спрямо другите градове кандидати на Острова. Въпреки това градът успя да привлече от спонсори 25 млн. евро“, каза още сър Боб Скот.

Той е категоричен, че ако Варна не спечели титлата, културният живот ще остане на сегашното си ниво. Ако обаче победи, градът ще претърпи изключителна промяна и то не само по отношение на културата.