/ iStock/Getty Images
Окръжният съд във Варна наложи условна присъда на 60-годишен мъж, избегнал плащане на данъчни задължения в особено големи размери. Обвиняемият получи наказание "лишаване от свобода" за една година и половина, което се отлага с 3 години изпитателен срок.

Подсъдимият управлявал фирма, чийто собственик го упълномощил за това, така че тя извършвала търговска дейност само формално.

Документално се осчетоводявали покупко-продажби на стоки и извършване на строителни услуги, но фирмата никога не осъществявала реално дейност, не разполагала с активи, никога не е наемала работници, уточняват от държавното обвинение.

В периода от декември 2018 г. до края на юни 2021 г., в условията на продължавано престъпление, в качеството си на пълномощник на частната фирма, обвиняемият избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 144 889.06 лева. От тях 48 313.11 лева са дължим корпоративен данък, а 96 575.95 лева - ДДС. 

Той не подал декларации, потвърдил неистини в подадени годишни и месечни декларации, а в дневниците към тях - неистински сделки, и приспаднал неследващ се данъчен кредит.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд във Варна.
БТА