Стоичков ще побратимява български и каталунски общини
Стоичков ще побратимява български и каталунски общини / netinfo
Като председател на Българско – Каталунската асоциация за приятелство и сътрудничество „Свети Георги” със седалище Барселона Христо Стоичков ще работи за побратимяването на български и каталунски общини. Първото сътрудничество ще стане факт съвсем скоро. В края на септември делегация от Аксаково, водена от кмета Атанас Стоилов и звездния ни футболист Христо Стоичков, ще гостува на каталунския град Игуалада, за да бъде подписано официално споразумението за побратимяване между двата града.

Тези дни на визита в Аксаково послучай празника на града е кметът на Игуалада Жорди Аймами и Рока. С него в България са испански бизнесмени с намерение да инвестират у нас.

Кметът на Аксаково инж. Атанас Стоилов е председател на АБЧО (асоциация на българските черноморски общини). Между АБЧО и Българско-Каталунската асоциация за приятелство с председател Христо Стоичков предстои да бъде подписано споразумение за сътрудничество. Двете асоциации ще си сътрудничат в областта на икономиката, спорта, културата и образованието.

„Една от целите ми като председател на АБЧО е до края на 2-годишния ми мандат и други български черноморски общини да заработят с каталунски градове”, сподели Атанас Стоилов на проведения днес форум в КК „Св. Константин и Елена”, посветен на инвестиционния климат по Черноморието. Във форума взеха участие областният управител Христо Контров, зам.-кметът на община варна Свилен Крайчев, кметовете на Бяла, Аврен и Дългопол, кметът на бесарабския град Тараклия Василий Гайдаржи, както и делегацията от Игуалада, Испания.