Стартира уникално ветроходно събитие
Стартира уникално ветроходно събитие / организаторите

Първото издание на VARNA SAILING WEEK ще се проведе от днес до 24-ти май.  Спортното събитие дава заявка да се превърне в истински празник на морето и морските спортове, а основен акцент ще бъде ветроходната регата за килови яхти Varna Channel Cup. VARNA SAILING WEEK се организира официално под егидата на кмета на Варна Иван Портних, Община Варна и Българската IRC Асоциация на собствениците на яхти (БАСЯ).

Основна цел на организаторите е популяризирането на ветроходните спортове в страната и създаването на традиционно събитие, което да привлича гости от цялата страна с уникална морска атмосфера. Събитието е единствено по рода си за България с възможността всички морски надпревари да бъдат наблюдавани непосредствено от брега, както и с множеството възможности граждани и гости да се включат и опитат от предизвикателствата на вятъра и морето.  В сърцето на този модел на съпреживяване на морските емоции и акцентиране върху екстремния и вълнуваш характер на предложените спортове, стои желанието на всички участващи клубове да напомнят за мястото на Варна като център за развитие и популяризиране на тази култура в България.

Варненската ветроходна седмица ще стартира тази сутрин в 10:00ч. с регата за най-малките любители на ветроходството, които ще се състезават в клас Оптимист, като надпреварата за деца и младежи в олимпийските класове ще продължи и на следващия ден. На 21-ви организаторите са предвили състезания с лодки тип „Ял 6” по ветроходство и гребане с участието на Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец” и ВВМУ „Н.Йонков Вапцаров”.  Oсвен от танца на ветрилата, гостите ще могат да станат част и от много, съпътстващи ветроходната седмица, събития – представяне на варненските клубове по плуване и синхронно плуване, водолазни демонстрации „Първи стъпки под вода” и демонстрации по водна топка, които ще изпълнят басейн „Приморски”. Демонстрации, придружени от възможност за безплатно каране на сърф (Южен плаж), кайт сърф (Южен плаж) или уейкборд (3-та буна) започват от 21-ви и продължават до 23-ти май, когато ще стартира и атрактивно състезание с родиоуправляеми модели.

Кулминацията на Варненската ветроходна седмица ще бъде на 22-ри май, когато ще стартира ветроходната регата за килови яхти Varna Channel Cup с иншорни рейсове във Варненския залив. Гонките в събота ще бъдат пред Морската градина и пред очите на варненци с поворотен знак пред 3-та буна на плажа. С Парад на буквите ще бъде отбелязан Празникът на българската просвета и култура, като участниците ще стартират в 13:00ч от "Аспарухово" и ще се надпреварват в етап през канала “Море-езеро” по модела на популярната регата Bosphorus cup в Истанбул. За целта, по-време на парада ще бъде спряно и движението на корабите в околността. Регата ще завърши с грандиозен рок концерт на Морска гара – Варна и награждаване на победителите.

Регатата Varna Channel Cup e част от веригата регати на БАСЯ за ранглистата в клас IRC за 2015 г. За втора поредна година в гонки в акваторията на Варненски залив, канал Море-езеро и Варненско езеро ще се състезават килови лодки в различни класове (Свободен, IRC Handicap, Българска хендикапна система и Петерсон). Организатори на проявата са ЛЗ яхтинг 1991 АД, ВК ”Понтос” и ЯК ”Бавария яхтс”. Програмата на регата предвижда гонки пред Морската градина на Варна, за да могат максимален брой жители и гости на града да се докоснат до атрактивната надпревара.