Стартира подписка за възстановяването на спасителния кораб Перун
Стартира подписка за възстановяването на спасителния кораб Перун / Dariknews

Подписка за възстановяване на дейността на спасителния кораб "Перун" и неговото ремонтиране са инициирали от Моряшкия професионален съюз. Това стана ясно на пресконференция по повод проблемите в морското търсене и спасяване, на която присъстваха Иван Велков, председател на съюза, Богдан Богданов, председател на Българска морска камара и Никифор Герчев, шеф на "БУЛСАР".

До момента са събрани около 200 подписа от моряци и офицери в подкрепа на инициативата. Съпричастен на идеята ще може да стане и всеки от широката общественост.

Корабът „Перун” не изпълнява дейността, за която е предназначен, от 2006 година, когато е бил отдаден под наем на частна фирма, а след това е прехвърлен от Изпълнителна агенция „Морска администрация” под попечителството на Пристанищна инфраструктура. В момента плавателният съд е на отговорно пазене, което означава, че негоявият екипаж включва един човек, който е пазач, посочи Велков. Той допълни, че състоянието на „Перун”, както и на „Мизар”, който също е спрян от дейност, се влошава с всеки изминал ден, защото не се полагат адекватни грижи за поддържането им.

Морските представители увериха, че нуждата от спасителни кораби в последните години става все по-належаща, защото се случват инциденти, на които страната не може да реагира подобаващо. Необходимо е да има специализирани плавателни средства, за да се покрият и международните изисквания за специализирана спасителна служба. В момента България не може да се справи със сериозен инцидент не само по отношение на търсене и спасяване, а и по отношение на борба с разливи, заяви Богданов. Според Герчев, такава специализирана структура трябва да съществува самостоятелно и да се отдели от ИА „Морска администрация”. 

Писмо за пробелмите на морското спасяване и за нуждата от ремонт на корабите е изпратено до министър-председателя, министри и еврокомисаря Кристалина Георгиева. При разпоредената проверка от вътрешния министър Цветан Цветанов е установено, че „Перун” все още е годен и може да бъде възстановен, каза още Герчев. Той допълни, че действително корабът е с корпос в много добро състояние и може да бъде експлоатиран, ако му бъде направен ремонт, за  който ще са нужни около 500 000 лева. Тези средства са значително по-малко от цената на един нов кораб, който възлиза на 35-40 млн. евро. Пазарната оценка на „Перун” в момента е 5 млн. евро, а старото ръководство на ИА „Морска администрация” е представило след проучване на чужди фирми цена около 100 000 евро, заяви Герчев. Той допълни, че интерес към такава продажба би имало от много страни, защото сумата, която може да се получи при последваща продажба за скраб възлиза на милиони.