/ netinfo
Терен в непосредствена близост до затвора е най-подходящ за нова съдебна палата на Варна. Около това мнение се обединиха всички участници в изнесеното в морската столица заседание на Висшия съдебен съвет. 

Определеният парцел се намира между булевардите „Сливница” и „Христо Смирненски”, а площта му е около 10 дка. Върху него може да бъде построена сграда с 50 хил. кв. м. РЗП и 1000 паркоместа. По-голямата част от терена е държавна собственост, а останалата е общинска. В момента там има наематели, чиито договори изтичат.  

„Мястото е изключително достъпно от всички точки на града. Единствено от квартал „Галата” няма директен автобус. Теренът е чист - няма данни за археология, нито тежКа подземна инфраструктура”, обясни главният архитект на Варна Виктор Бузев. 

Съдебната палата да е в район „Младост”, предлага главният архитект

Категорична е необходимостта от изграждането на нова съдебна палата и има съгласие за местоположението й, заяви правосъдният министър  Цецка Цачева след края на заседанието на ВСС, на което присъстваха всички представителите на съдебната власт и адвокатурата във Варна, областният управител Стоян Пасев, кметът Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов. .

Никой не се ангажира със срок за реализация на проекта, както и с неговата прогнозна стойност. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев изрази надежди за държавно финансиране. Той си пожела строителството да започне преди края на мандата на сегашния ВСС. 

130 млн. лева отиват за новата Съдебна палата

Старият проект за съдебна палата, който предвиждаше тя да се намира на парцел на ул. „Д-р Пискюлиев“ и да струва 130 млн. лв., вече не е актуален. Там беше направена първа копка през 2009 г., но реално строителство така и не започна.