130 млн. лева отиват за новата Съдебна палата
130 млн. лева отиват за новата Съдебна палата / снимка DNES+

"Надяваме се 2013 година варненци да влязат в новата Съдебна палата". Това заяви министърът на правосъдието Миглена Тачева след като по-рано днес направи първа копка на бъдещия храм на Темида в морската столица. Символичното начало на строителството бе положено от министър Тачева след водосвет, отслужен от представители на Варненска и Великопреславска митрополия. В ритуала участваха кметът на Варна Кирил Йорданов,  лидерът на НДСВ Симеон Сакскобурготски и председателят на Варненския апелативен съд Виолета Бояджиева.

Стойността на проекта е 130 млн. лева, осигурени от държавния бюджет, посочи правосъдният министър. “Не си спомням за последните години да е имало такова мащабно публично строителство. Може би второто такова ще бъде Софийският районен съд и прокуратура и новият правителствен център, чийто проект бе одобрен неотдавна”, добави Тачева.

Бъдещият храм на Темида в морската столица ще се намира в централната част, разположен между улиците ”Парижка комуна”, „Никола Даскалов”, „Никола Кънев” и ”Д-р Пискюлиев”. Архитектурната концепция е изработена по задание на Министерството на правосъдието и е одобрена с ПУП. Сградата ще бъде разположена на близо 7 дка площ и ще има 11 етажа, проектирана е с два главни входа за граждани по бул.”Пискюлиев” и два входа за магистрати и служители.

Предвижда се от втори до четвърти етаж да се настанят Районният, Окръжният и Административният съдилища. Там ще се намират и съдебните зали. Вертикалната комуникация ще се осигурява от 5 стълбища и от 11 асансьора. Ще бъде гарантиран и достъпът на лицата в неравностойно положение. Основният поток от граждани ще се концентрира на партерния етаж на Съдебната палата. В цялата сграда ще бъдат разположени 402 кабинета, ще има 33 съдебни зали и 9 заседателни. 380 са предвидените паркоместа, по-голямата част от които ще са разположени в сутеренните етажи.