Има задържани
Мащабна операция срещу разпространението на детска порнография се проведе на територията на цялата страна.

Шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов разкри подробности за акцията. 

"В момента в реално време на територията на цялата страна се провежда мащабна реализация между прокуратурата на РБ НСлС и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". В реализацията участват над 30 следователи от НСлС, над 30 служители на ГДБОП и над 60 жандармеристи", съобщи Сарафов.

БГНЕС


В 7,00 часа тази сутрин са претърсени едновременно над 20 адреса.

Задържани са към момента 13 лица, сред които и пилот от гражданската авиация от популярна нискобюджетна авиокомпания, айти специалисти, мотокарист, общ работник, шлосер, собственик на спортен магазин, автомонтьор, оценител на недвижими имоти и други, разкри Сарафов. 

Възрастта им е около 30-40 години, но има и 60-годишни, заяви шефът на НСлС. 

БГНЕС


Близо половината от задържаните при акцията са семейни, имат и деца, изтъкна Сарафов. 

При акцията са иззети телефони, компютри, флашки и хард дискове с брутални сцени на сексуално насилие с деца на възраст от 2 до 10 години, заяви директорът на НСлС.

"Децата обикновено са от бившите съветски републики, или Далечния изток: От Тайланд, Виетнам, Филипините, Индонезия", заяви Сарафов като уточни, че към момента се проверява дали сред материалите има записани и български деца. 

БГНЕС


Санкцията за това престъпление е до 6 години лишаване от свобода, допълни Борислав Сарафов.

"Нашето законодателство е остаряло и ние разполагаме с неадекватни наказания и за съжаление този случай е точно такъв", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

"Доста често тези присъди преминават в условни и тези хора отново са сред нас. Смятате ли всички вие, като майки и бащи, че тези наказания са адекватни за тези гадни действия спрямо нашето най-ценно нещо в живота ни, нашите деца", допълни Милева и даде пример с няколко такива случаи. 

БГНЕС


"Родители, информирайте се къде са вашите деца, бъдете бдителни, когато те сърфират в интернет. За съжаление педофилите са доста изобретателни и могат много лесно да се възползват от чистата детска душа и да ги превърнат в обект на тяхното престъпно сексуално съзнание", заяви още Сийка Милева. 

"Никой да не си мисли, че е анонимен. Стои зад компютъра, щрака и си прави нещо, забавлява се по своя си начин, със своето извратено съзнание и си мисли, че е анонимен. Не, не сте анонимни и ако сме пропуснали някой, да знае, че ще дойдем и за него", предупреди Сарафов, обръщайки се към извършителите на подобни престъпления. 

Наказанията за разпространение на порнографски материали "са символични, бих казал смешни", заяви главният прокурор Иван Гешев. 

Светослав Василев, завеждащ отдел „Киберпрестъпления“ в НСлС обясни, че има 5 души задържани в София, а останалите са от други части на страната. “Текат активни процесуално-следствени действия. Има задържан в близост до дом за деца, лишени от родителски грижи”, съобщи той.

Василев отбеляза, че едно от задържаните лица е било толкова нагло, че е оставило компютъра си да споделя детска порнография, за да не губи време да споделя.

“Работим със съветски инструментариум от средата на миналия век. Всеки може да си направи сметка как се разследват такива престъпления с такава техника”, каза той.

“Няма да спрем да работим. Ние и като професионалисти и като хора имаме вътрешната потребност да наказваме тези лица”, категоричен е Сарафов. По думите му това не е ОПГ, а лица, които по никакъв начин никой не може да предположи, че са такива.

БГНЕС

Акцията e разпореждане на главния прокурор Иван Гешев и в нея участват множество прокурори и следователи от Националната следствена служба.

Задържаха криминално проявен мъж с порнографски материали в Разград

Рано сутринта са започнали претърсвания в жилища и офиси на десетки адреси в столицата, Варна, Хасково и други населени места, съобщиха по-рано от прокуратурата.

БГНЕС

Има и задържани. Педофилската мрежа е обменяла порнографски материали с деца. "Поздравявам прокурорите и следователите от отдел “Киберпрестъпления”, които постигнаха успех в борбата с разпространението на детска порнография.
 
Действията ни трябва да бъдат безкомпромисни, защото този род престъпления поставят под риск най-ценното за нас - нашите деца", заяви главният прокурор Иван Гешев.

БГНЕС