Спад в продажбите на жилища се очаква през есенните месеци
Спад в продажбите на жилища се очаква през есенните месеци / Sofia Photo Agency, архив

Очаква се спад в обема на сделки за продажба на жилища в града през последното тримесечие на годината, сподели за Дарик Нели Георгиева, собственик на фирма за недвижими имоти. Според нея, причината е основно в отлива след летния сезон на макар и дребни договори с руски граждани, както и предизборното време. Спад на продажбите е отчетен още през този месец, посочи Георгиева.

Въпреки че пазарът в момента упражнява натиск надолу, реално цените не падат, защото търсенето е много специфично, смята шефът на фирмата за недвижими имоти. Интерес представляват основно малките апартаменти с цена до 50 000-60 000 евро. Привлекателни са гарсониери в центъра на града, които струват около 40 000 евро и маломерни тристайни, които се равняват на около 60 000 евро. Най-предпочитаните квартали са “Левски” и “Цветният квартал”. Там желаещите да закупят жилище трябва да се бръкнат 700 евро на квадратен метър. В крайните квартали цените варират между 500 и 650 евро на квадрат. В цените при тези жилища е имало спад само в началото на кризата, който се е запазил до момента, уточни спциалистът в областта.

Впечатленията на Георгиева са, че клиентите отделят все повече време за огледи и стават по-предпазливи в избора си. Причините според нея са, че търсят най-добрия вариант и тегленето на кредит от банките става все по-трудно. Зпалащането в кеш при сделка се случва инцидентно, отчита шефът на агенцията. Георгиева обясни, че макар и в редки случаи се усеща, че има хора, които теглят депозитите си от банките, защото се съмняват в тяхната стабилност.

Новото строителство не взима превес при търсенето, защото купувачите се съмняват в качеството му. Това е причината интерес да представляват и панелните апартаменти, смята Георгиева. Според нея, на пазара няма ново строителство с добро качество, ако има то е на високи цени. Малките суми са сигнал за нередност като липса на акт 14 или 15.

В сравнение със същия период на миналата година се забелязва спад в размера на наемите, въпреки че намалението не е съществено, отчита Георгиева. Двустайно жилище в центъра струва около 300 евро, а преди е стигало до 500 евро. В крайните квартали цените са около 200-250 лева.