/ www.chernomore.bg
От "Солвей Соди" определиха като спекулация твърдението на инициатора на референдума в Чернево срещу депото за неопасни отпадъци, че има опит за сплашване срещу него. В писмо до медиите от дружеството заявиха:

"В материалите се насажда мнението, че зад заплахите стои „Солвей Соди“. Категорично заявяваме, че нашето дружество никога и по никакъв повод не е и не би отправило каквито и да е заплахи към когото и да било под каквато и да е форма. Това е в пълно противоречие с етичния кодекс, ценностите и принципите на Група „Солвей“, към която „Солвей Соди“ с гордост принадлежи. Категорично отказваме да бъдем замесвани в подобни злонамерени манипулации и да бъдем използвани за нечии нечисти намерения. 

Във всичките си дейности ние се ръководим от закона и стриктно го спазваме. Депото за неопасни отпадъци и рекултивация край с. Чернево е получило всички регулаторни и административни оторизации от държавните, регионални и местни органи.

Неотдавна проведеният референдум понастоящем е предмет на съдебни производства, инициирани от областния управител на Варненска област и от окръжна прокуратура, които оспорват законността му, като дружеството очаква съдебното решение. 

Заради сметище: Десетки блокираха пътя Девня-Суворово

През последните седмици сме свидетели на увеличаващо се напрежение и вербална агресия срещу „Солвей Соди“ чрез подвеждаща и невярна информация, което е недопустимо и осъдително. През последните 20 години „Солвей Соди“ АД се е доказало като един от най-успешните инвеститори в България.

За този период сме инвестирали в българската икономика 1,5 милиарда лева за изграждане на нови инсталации, отговарящи на последните норми в европейското екологично законодателство. Няма да позволим да бъдем клеветени по никакъв начин и няма да се поколебаем да сезираме компетентните органи, за да защитим правата си".