/ Община Варна
По време на реставрацията емблематичната скулптора ще бъде изолирана с ограда
Възстановяват повредената знакова скулптура на великия астроном Николай Коперник, която е разположена в Морската градина, съобщиха от Общината.

Скулптурата е дело на бележития български артист Любомир Далчев. При вандалската проява неотдавна бяха повредени ръцете, глобусът и постаментът ѝ.

Възстановителните дейности включват укрепване на увредените елементи и тяхното повторно изграждане с цимент и покриване с медни листи, както е в оригиналното изпълнение на автора.  

Вандали поругаха статуята на Коперник пред Обсерваторията във Варна (СНИМКИ)

Поради технологичното време, което е нужно за окончателното довършване на реставрацията, скулптурата пред Обсерваторията ще бъде изолирана с ограда. 

Пластиката на Коперник представлява скулптурно изображение на астронома с глобус в ръка, издигната върху масивен постамент. Открита е с официална церемония през 1968 г.

Припомняме, че Община Варна продължава с дейностите по почистване на знакови паметници в града. Вече са освежени бронзовите бюстове и каменните постаменти на паметника на Никола Вапцаров до Дома на архитекта и на Иван Вазов в Морската градина.

Почистен е и паметникът на Иван Церов на площад „Независимост“. Предстои почистване и на част от паметниците в Алеята на Възраждането в Морската градина. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня