Шест български филма в селекцията на анимационния фестивал
Шест български филма в селекцията на анимационния фестивал / netinfo

Анимационни работилници за деца от 8 до 14 годишна възраст, както и уърк шоп за кукли, ще забавляват най-малките по време на седмия Световен фестивал на анимационното кино, който стартира утре във Варна. Целта е да започне да се взъпитава отношение към културата и изкуството още от ранна възраст, каза пред журналисти Анри Кулев, който е художник-карикатурист и един от съорганизаторите на събитието.

Фестивалът е бианале. Основният акцент е насочен към младите хора, към хората в училищата по изкуствата и към студентите. Предвижда се следващата година на бианалето да се направи във Варна подобен фестивал, но само с млади аниматори от целия свят, каза Кулев.

В официалната селекция са включени 61 филма от 24 страни, сред които шест български, а в паралената програма участват над 70 филма от 22 страни.

Ще бъдат открити и няколко изложби с комикси, на които ще могат да се насладят жителите и гостите на града. 

Ще бъде отдадена почит на големите имена в българското и чуждо анимационно кино чрез мемориум и ретроспективи на творбите им. Публиката ще може да се наслади на филми на Доньо Донев в една много голяма панорама, Александър Татарски от Рсуия, Зденка Дойчева, която става на 85 години, Стоян Дуков, който става на 80 години, Иван Веселинов и Николай Тодоров.

Петима големи  аниматори ще оценяват конкурсната програма на седмия Световен фестивал на анимационния филм. Звездното жури в състав Йежи Кучия (Полша), Алексей Алексеев (Русия), Сяосонг (Китай), Оливие Кот (Франция) и българина Пенчо Кунчев ще определи 7-те победители и ще разпредели награден фонд от над 20 000 евро между тях.

Официалното откриване на фестивала е на 8 септември 2011 г., от 18 часа, в зала 1 на ФКЦ с конкурсна програма късометражна анимация. Награждаването на победителите ще бъде на 12 септември.