Шефът на Газпром: Проектът „Южен поток” е закрит
Шефът на Газпром: Проектът „Южен поток” е закрит / снимка: Sofia Photo Agency

Проектът за газопровод "Южен поток" е закрит, заяви лаконично ръководителят на руския енергиен гигант Газпром Алексей Милер. Руският президент Владимир Путин заяви в турската столица Анкара, че "при сегашните условия Русия няма да реализира проекта "Южен поток". Като причина за това той посочи липсата на разрешение от страна на България, пише БТА.

Руският енергиен министър Александър Новак обяви, че Путин лично е взел решението проектът да бъде спрян. Междувременно стана ясно, че Русия и Турция са подписали меморандум за строителство на морски газопровод.

Русия не може да продължи реализацията на проекта „Южен поток" при сегашните условия, заяви Путин в Турция. В столицата Анкара той и турският държавен глава Реджеп Ердоган проведоха двустранна среща.

Путин предложи България да поиска от Европейския съюз обезщетение за пропуснати ползи по проекта „Южен поток", които той оцени на 400 млн. евро годишно.

"Тъй като досега не сме получили разрешение от България, ние смятаме, че при тези условия Русия не може да продължи реализацията на този проект", каза Путин на пресконференция в Анкара след среща с турския президент Реджеп Ердоган.

По думите на Путин, Русия не може да започне строителни работи в морето, да стигне до българския бряг и да спре. "Това е просто нелепо, мисля, че е ясно за всички", каза руският президент.

Все пак като главен виновник той посочи ЕС. "Ако Европа не желае „Южен поток” да бъде построен, значи той няма да бъде построен. Ние ще насочим нашите енергийни потоци към други региони по света, включително ще ускорим реализацията на проектите за втечнен природен газ", заяви Владимир Путин.

Путин лично реши да бъде спрян проектът за газопровод "Южен поток", обяви руският министър на енергетиката Александър Новак. Русия ще остане надежден доставчик на газ и ще изпълнява всички договори, обеща енергийният министър.

Шефът на руския енергиен гигант Газпром Алексей Милер заяви, че проектът „Южен поток" изобщо не е актуален.

Милер съобщи още, че Русия и Турция са подписали меморандум за строителство на морски газопровод до Турция с годишен капацитет 63 милиарда кубически метра. От това количество 14 млрд. куб. м ще отиват за Турция, с цел покриване на нейни непосредствени нужди, а останалите ще бъдат доставяни до границата с Гърция.

По план "Южен поток", който бе предвидено да минава през България, бе с годишен капацитет именно от 63 млрд. куб. м. Русия възнамерява да използва за новия газопровод същата входна компресорна станция, която бе предвидена за начало на "Южен поток", отбеляза Алексей Милер.

За изпълнение на новия проект Газпром ще учреди юридическо лице в Турция. Руската компания е готова да обсъди възможността за влизане в него на турски партньори, заяви Милер.

Новак каза, че руски и турски министерства и газови компании ще изработят в най-кратки срокове по поръчение на президентите на двете страни проекта за строителството на нов газопровод.

След срещата си с Ердоган Путин съобщи, че Русия ще увеличи доставките на газ за турския пазар по проекта „Син поток". Освен това от 1 януари следващата година Русия ще намали с 6 процента цената на газа за потребителите в Турция по молба на турските партньори, каза Путин. Той посочи, че Русия е готова да продължи да снижава цената в хода на реализацията на съвместните крупни проекти. Путин подчерта, че руско-турското сътрудничество е придобило характер на "многопланово партньорство" и търговската размяна и взаимните инвестиции постоянно нарастват. Той отбеляза, че създаването на зона за свободна търговия с Турция е "сложна, но осъществима задача".