/ iStock
Пет живописни творби на едни от най-значимите български художници от 20-те години на ХХ век пристигнаха в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна, съобщават от пресцентъра на културната институция. Произведенията на Владимир Димитров - Майстора, Цанко Лавренов, Иван Милев и Васил Стоилов гостуват във Варна в резултат на партньорство със Софийска градска художествена галерия. 

Това са платната “Жетварка” и “Круши” на Владимир Димитров – Майстора, “Родопски пейзаж” на Цанко Лавренов, “Автопортрет” на Васил Стоилов и “Сили” на Иван Милев. И петте работи са непоказвани досега във Варна. Подредени са в постоянната експозиция на Градската художествена галерия и ще останат до края на месец август.

Освен към погледа на ценителите, творбите ще търсят път и към младите приятели на изкуството. Те стават част от проекта “Лято в галерията” в рамките на обучителната програма, която варненският художествен музей развива активно от началото на годината. Напътствани от музейни специалисти, най-малките почитатели на изкуството ще могат да създадат свои творби по картината „Круши“ на Владимир Димитров – Майстора. По-големите ще анализират „Автопортрет“ на Васил Стоилов , създаден около 1965 г., и всяко от тях ще изработи своя  творба в същия жанр. Ще има и занимания по рисуване на дреха, вдъхновена от българския фолклор, която ще бъде изпълнена в стил сецесион, както е в произведението на Иван Милев от 1923 г.

Занятията са всеки ден от понеделник до петък от 10.00 до 16.00 ч. Част от тях ще се провеждат на открито в зеления двор на Галерията. 
 
БТА