/ netinfo
Счупена част е една от предполагаемите причини за пропадането на асансьора във варненската болница "Света Анна", в който пътуваха 8 души. Това са установили при първоначалния оглед от Агенцията за метрологичен и технически надзор във Варна, съобщава БНТ

Пропадналият асансьор във варненска болница бил в изрядно състояние

Според специалистите предпазното устройство при претоварване не се е задействало и така съоръжението е останало без спирачки.

„Това е един фланец, на който се държи триещата шайба, която движи въжетата на асансьора... въпросът оттам нататък е какво друго има ли, няма ли, защо се е получило това нещо”, заяви Стефан Петков, началник на Регионалния отдел на ИДТН-Североизточна България.

Инцидент с асансьор във варненска болница, пострада пациентка

Асансьорът е монтиран преди 40 години.
Той е българско производство и отговаря на всички стандарти. Експертите са на мнение, че, ако едно съоръжение се поддържа добре, няма значение на колко години е.

„Всички асансьори, независимо къде са монтирани, срокът на периодичният им преглед е 1 година, те се проверяват всяка година”, допълва Попов. Жената, която най-сериозно пострада при инцидента, все още е в болница. Състоянието ѝ е стабилно.