вода
вода / вода / вода / ThinkStock/Getty Images
Варненци ще плащат една от високите цени за кубик вода от начало на следващата година. Това става ясно от предварителния доклад на предварителния доклад на КЕВР, според който се предвижда поскъпване от 2,974 лв. на 3,097 лв. По-скъп ще е кубикът само във Враца, където предложението е за 3,171 лв., съобщава „24 часа”.

Най-голямо увеличение е предвидено в Бургас. Там кубикът ще поскъпне с 27 ст. до 2,997 лева. Предвижда се в София кубикът да се вдигне с 23 ст. и да стане 2,585 лв. В Пловдив увеличението е от 2,20 на 2,216 лв. за кубик.

Въпросните изчисления за промяна в цените са направени въз основа на данните за инфлацията до октомври. Статистиката за ноември, която НСИ ще обяви до няколко дни, ще е решаваща за това с колко ще поскъпне водата от 1 януари. На 17 декември КЕВР ще разгледа заявленията на ВиК операторите в 23 града с новите цени.

По-високи цени от 8 до 14 ст. на кубик са предвидени и в Смолян, Силистра, Русе, Перник, Шумен, Сливен, Ямбол, Добрич, Брацигово, Златни пясъци, Радомир, Видин, Велико Търново, Габрово, Плевен, Кресна, Благоевград. Само в Кърджали ще има намаление, но то е заради неизпълнението на заложените инвестиции от местното ВиК.