Реконструкцията на водопровода за Аспарухово слага край на ВиК авариите
Реконструкцията на водопровода за Аспарухово слага край на ВиК авариите / Live.Varna.bg

Заместник-кметът на Община Варна Христо Иванов и управителят на ВиК Валентин Вълканов направиха инспекция на строителните дейности по реконструкцията на главния водопровод за кварталите „Аспарухово“, „Галата“, село Звездица, селищните образувания „Боровец-юг“ и „Прибой“, и град Варна. Амортизираното съоръжение снабдява с вода около 60 000 абоната, включително и Южна промишлена зона, където са концентрирани големи производствени мощности и пожароопасни обекти с висока степен на риск. Много често обаче авариите по трасето оставят ползвателите на сух режим.

Реконструкцията предвижда изграждане на нова част на водопровода под транспортните артерии на града – трасето пресича перпендикулярно ул. “Девня“ и множество жп линии в района на Аспаруховия мост. Строителството се извършва с хоризонтално сондиране на две успоредни обсадни стоманени тръби ф820, в които ще се монтират две полиетиленови тръби ф630. От двете страни на участъка ще има входна и изходна кранови шахти. Стойността на строежа е 2,7 млн. лв. с ДДС, осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройство по програма "Устройствено планиране, геозащита, водоснабдяване и канализация". Изпълнител е ВиК-Варна, а срокът на реализация е до края на годината.

„Преди година се срещнахме с хора от "Аспарухово", които се оплакаха от постоянните водни аварии. Подготвихме проект, получихме финансова подкрепа от МРРБ и вече работим за решаване на проблема. В началото на следващата година ще кандидатстваме пред МРРБ за осигуряване на необходимите средства за втория етап на подмяна на водопровода, за да могат хората в "Аспарухово" и селата да си отдъхнат от постоянните водни аварии, които ги тормозят от години“,  обясни зам.-кмета на община Варна Христо Иванова. Той припомни, че през миналата година общината е осигурила финансиране за друг критичен участък – подменен бе водопровод, който минава по ул. „Средец“, след което бе ремонтирана и улицата.

Главният водопровод за "Аспарухово" е бил изграден по време на строителството на моста през 1976 г. Под жп линиите той е разположен в стоманобетонова галерия с дължина около 250м., която обаче не е била правилно изпълнена, вследствие на което в отделни участъци няма техническа възможност за отстраняване на аварии. Заради това в момента голяма част от водопровода е силно корозирал от течове  по цялата дължина. «Ремонтът е много навременен, защото съществуваше реална опасност при авария да се отворят каверни, които да доведат до пропадане на отделни участъци и прекъсване на жп линиите», обясни инж. Валентин Вълканов, управител на ВиК Варна.