/ iStock/Getty Images
Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна вече е достъпна 24 часа в денонощието с помощта на нови онлайн услуги, които читателите могат да ползват чрез смартфоните си. Това каза директорът на културната институция Радка Калчева.

По думите й електронните читателски карти са услуга, която се предлага от известно време и са аналог на пластиките. Те могат да бъдат инсталирани на всеки смартфон и винаги са на разположение на читателите.

„Стараем се да отговаряме на новите информационни потребности на нашите ползватели, да бъдем в крак с новите технологии. Затова решихме да предложим такъв вид електронна читателска карта, която винаги да бъде с тях в техния смартфон. Като допълнение към нея предлагаме и услуга, наречена „Моята библиотека“, която е достъпна също онлайн“, обясни Радка Калчева.

Според нея чрез втората услуга читателите имат възможност да заявяват книги, които да им бъдат приготвени и да ги очакват в определения от тях ден в заемната или читалните. Могат също да презаписват книги, да проверяват статуса на заетата литература.

Идеята на услугите е да се улесни достъпът на хората с натоварен график до нужната им литература. Услугата е достъпна през сайта на библиотеката, 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.
Агенция Фокус, Moreto.net