Реформаторите против касиране на изборите, първи разногласия помежду им
Реформаторите против касиране на изборите, първи разногласия помежду им / снимка: Дарик Варна

Новоизбраните общински съветници от „Реформатори и патриоти" няма да искат касиране на изборите във Варна. Кандидатът за кмет на коалицията и водач на листата Чавдар Трифонов обясни, че не са подготвени юридически за подобна стъпка, а той лично „политически няма място" до подписалите искането Анелия Клисарова и Данаил Папазов.

Според Трифонов касирането на изборите не е добро за Варна и би утежнило функционирането на общината. Той е на мнение обаче, че процесът е бил силно опорочен от „фрапантни нарушения". По думите му 1500 протокола са били върнати от системата заради нередности и поправки.

„Няма да се присъединя към жалбата за касиране на изборите във Варна, но темата не бива да остава без коментар. Варненци трябва да знаят, че гласът им има значение и трябва да се направи така, че да се гарантира обективността на вота", смята Чавдар Трифонов.

„За нас е неприемливо нашият кандидат за кмет да постави подписа си редом с ярки представители на задкулисието. Ние обаче приемаме изборните резултати такива, каквито са. Според нас няма тежки пороци, които да влияят на крайния резултат", посочи новоизбраният общински съветник от „Реформатори и патриоти" Григор Григоров, който увери, че групата няма информация за нередности с изборни протоколи.

По отношение на колегата си Николай Недков, който също е подписал жалбата за касиране на изборите, общинските съветници коментираха, че той го е направил в качеството си на кандидат за местен депутат. Всеки е гражданин на Варна и може да взима решения, изрази мнение Чавдар Трифонов.

До момента групата на реформаторите не е водила разговори за подкрепа с ГЕРБ. Когато бъде готова програмата на кмета и администрацията, тогава въпросът ще бъде обсъден.

„Ще се борим срещу търговските мнозинства и мнозинствата по интереси в новия Общински съвет", увери Трифонов.

Григор Григоров обясни, че от групата си дават ясна сметка, че не могат да очакват участие в изпълнителната власт, както и знакови постове в местния парламент, тъй като „победителят носи политическата отговорност". Приоритети за новите общинари ще бъдат прозрачност, ограничаване паразитирането върху общински средства, опозиция на задкулисието и търговските уговорки.

Амбицията на реформаторите е още от утре да заработи тяхна приемна, която да има функциите на омбудсман.