Разпродават 65 общински жилища
Разпродават 65 общински жилища / Дарик Варна, архив

65 общински жилища да бъдат прехвърлени от фонд „Настаняване на граждани" във фонд „Жилища за продажби" решиха съветниците на днешното заседание на Варненския Общински съвет. Апартаментите са разпределени в петте варненски района и ще се продават на граждани, които досега са живеели в тях под наем.

Съветниците се обединиха около твърдението, че наемателите са инвестирали немалко пари за ремонт и поддръжка. „Продажбата на общински жилища се полага и по закон на дългогодишните наематели. Решенията се вземат в кабинети и кантори, вече ме е срам, че пети път повдигам този въпрос. Хора, които искат да си купят жилища и идват, няма как да им откажем освен по политически причини. 30 апартамента 3 години ги продаваме, оценките били такива. Въпросът е, че се спира решението и се прави политика на гърба на обикновените хора", коментира Янко Станев от СДС-ДА.

Част от общинските съветници изразиха притесненията си, че към настоящия момент не са актуализирани данъчните оценки на апартаментите. „Не сме против продажбата на тези жилища, а искаме да знаем какво е настоящото им състояние", обосноваха се те.

Пламен Начков от БСП поиска в 6-месечен срок да бъде информиран кметът Иван Портних за проведените сделки през годината. Той уточни, че в отчета ще се опише какво се случва с наемателите и дали те са доволни.

Зам.-кметът Пейчо Пейчев припомни, че съгласно годишната програма за управление Община Варна има общо 150 жилища за продажба. „Започнали сме процедура за преработване на наредбата, с което да оптимизираме начините на продажба, защото има жилища от 80-те години, за които пазарната оценка е по-ниска и от данъчната такава. Становището на администрацията е, че ние така или иначе трябва да изпълним тези процедури. Дано тази година не се забавят процедурите", заяви Пейчев.