Разгорещени страсти в зала Пленарна заради строителството в Кайсиева градина
Разгорещени страсти в зала Пленарна заради строителството в Кайсиева градина / снимка: Дарик Варна, архив

Във варненския квартал „Кайсиева градина" ще бъде въведена временна строителна забрана. Този ангажимент пое кметът Иван Портних по време на заседанието на Общинския съвет, което започна с разгорещени страсти между противниците и поддръжниците на ПУП-а на квартала, приет през 2010 г.

Предложението за строителното вето постъпи от съветника Костадин Костадинов, който поиска още документът да бъде преразгледан от ресорните комисии, за да се постигне компромис между обществените интереси и правата на собственици на реституирани имоти. Той дори допусна частните терени да получат статут на зелени площи и върху тях да не може да се строи.

Николай Костадинов, районен кмет: Предстои мащабно благоустрояване на "Кайсиева градина"

„Ще приветствам решение, което да не бъде в ущърб на обществените интереси и на отделните граждани. Там, където Общината анонсира сериозни инвестиционни намерения, възниква съпротива, което е пагубно. Така се случи в „Чайка", в 17-и микрорайон а кв. „Левски", а сега и в „Кайсиева градина", за която има предвидени 8 милиона лева за подобряване на инфраструктурата. Оставам с впечатление, че има определен кръг хора, които не искат в града да се случват хубави неща", заяви кметът Иван Портних.

Противниците на ПУП-а поискаха неговата отмяна. Те разпънаха плакат с надпис „От градинки с кайсии помен не остана. Направете път на Негово величество Бетона". Някои от тях поискаха да бъде извършена проверка на реституираните имоти, а жител на квартала нарече неговите собственици „селяни", защото „Владиславово" преди е било село. Думите му бяха посрещнати с бурно неодобрение от другия лагер.

Напрежение сред присъстващите граждани в залата предизвика вкараната в последния момент точка в дневния ред от групата „Реформаторски блок и Народен съюз" за гласуване на ПУП-а на „Чайка", за който в момента има висящо производство пред Върховния административен съд. По предложение на Марица Гърдева съветниците гласуваха документът да бъде разгледан първо в ресорните комисии.

На общинската сесия присъстват привърженици на „Спартак Варна", които очакват решение за отдаването на стадион Локомотив" под наем на клуба. Общинският съвет трябва да гласува прекратяване на договора за използване на съоръжението от предишното дружество „Спартак 1918", което не поддържа мъжки отбор. Неговият изпълнителен директор Иван Петров заяви, че ако предложението бъде гласувано, ще сезира съда. Той добави, че 300 деца тренират в неговия клуб и призова местния парламент да сложи край на гаврата с клуба. Думите му бяха приети със смях от феновете, които припознават учредения миналата година клуб „Спартак Варна".