Николай Костадинов, районен кмет: Предстои мащабно благоустрояване на Кайсиева градина
Николай Костадинов, районен кмет: Предстои мащабно благоустрояване на Кайсиева градина / снимка: Дарик Варна, архив

Логично е за кв. "Кайсиева градина" да бъде издадена временна строителна забрана. Тя трябва да се въведе там, където предстои да бъдат изградени паркинги, както и за местата, където ще има подземна инфраструктура. Това заяви за Дарик кметът на район "Владислав Варненчик" Николай Костадинов по повод информацията, че в "Кайсиева градина" се предвижда мащабно презастрояване.

Общински съветник алармира за мащабно презастрояване на "Кайсиева градина"

Фактът, че за квартала има влязъл в сила Подробен устройствен план (ПУП), означава, че не може да се строи безконтролно. ПУП-ът възстановява частни парцели на техните собственици и те са в правото си да строят в имотите си, коментира районният кмет.

Според Костадинов единственият вариант е да се издаде временна строителна забрана, и то само за някои квартали в "Кайсиева градина", като това трябва да стане доста добре аргументирано. Той разкри, че решението се търси вече месец, заедно с кмета на Варна.

Между блокове 209 и 210 няма демонтирана детска площадка, а само преместване на дървета, което става под контрола на администрацията, уточни районният кмет. По негова информация, никъде в "Кайсиева градина" няма възстановен частен имот с изградена върху него детска или спортна площадка.

Мащабното благоустрояване на "Кайсиева градина" предстои. Там ще бъдат изградени детски и спортни площадки, както и обновяване на инфраструктурата, като това ще стане със средства по оперативна програма "Региони в растеж". Цялостната рехабилитация се очаква да започне в края на тази или началото на следващата година.

„Работи се по въпроса доста активно и от доста време. Очакваме вече резултата", коментира още Николай Костадинов.