Радан Кънев: Цветанов напада нашия кандидат за Варна, защото е силен конкурент
Радан Кънев: Цветанов напада нашия кандидат за Варна, защото е силен конкурент / Dariknews.bg

Нападките на Цветан Цветанов срещу кандидатa за кмет на Варна от „Реформатори и патриоти – Решение за Варна” Чавдар Трифонов са признак на политическа слабост пред лицето на много силен конкурент. Цветанов напада само кандидата ни във Варна, защото вижда, че има реална възможност сегашният кмет Иван Портних да загуби. Това каза на пресконференция във Варна съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

Повод за думите му стана изявление на ръководителя на предизборния щаб на ГЕРБ, в което той коментира, че на частичните местни избори през 2013 г. Чавдар Трифонов е бил подкрепен от Николай Бареков и Цветан Василев. Радан Кънев определи думите му като персонална атака.

„С известна тревога искам да отбележа, че ръководителят на предизборния щаб на нашия партньор в управлението господин Цветан Цветанов неколкократно, включително и през изминалата седмица, се ангажира с персонални атаки към кандидата на коалиция „Реформатори и патриоти” Чавдар Трифонов, като свързва името му с политическата формация на Николай Бареков и името на Цветан Василев. Повече от ясно е, че между г-н Портних и Чавдар Трифонов ще има балотаж. Ние не сме отговорни за това, че ГЕРБ не сполучи с двама поредни кметове и, че Цветан Цветанов на два пъти наложи неподходящи кандидатури за кмет на Варна. Независимо от това като представител на коалицията декларирам, че кампанията на „Реформатори и патриоти – Решение за Варна” няма да включва елемент на персонални атаки спрямо действащия кмет или друг кандидат. Ще заложим единствено на позитивно представяне на най-силната програма за управление на Варна”, обясни Радан Кънев.

На пресконференцията присъстваха и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и кандидатът за кмет от „Реформатори и патриоти – Решение за Варна” Чавдар Трифонов. Той окачестви думите на Цветан Цветанов като лъжа и манипулация и се обяви за провеждането на дебат с действащия кмет Иван Портних за бъдещето на Варна.

„Проблемите с европроектите са част от проблемите с целия бюджетен процес, приходите и дълговете на общината и възможностите за финансиране. Това ще е една от основните ни теми в цялата предизборна кампания и ще е тема на разговори и дебати, в които се надявам г-н Портних да се включи, а не да пуска Цветан Цветанов. Почна да става навик аз да питам сегашния кмет, а от негова страна да има пълно мълчание и Цветанов да ми отговаря през националните медии. Питаме провален ли е проектът за интегриран градски транспорт, Цветанов отговаря, че съм бил кандидат на Бареков. Това се нарича манипулация и лъжа.

Питам какви са наложените санкции и корекции по европейските проекти на Варна, а директорът на дирекцията по европейски въпроси в общината ми отговаря, че не разбирам нищо от материята. Питам имаме ли управленска програма и пак Цветан Цветанов ми отговаря. Утре ще ме е страх да поздравя г-н Портних, защото вместо това може да получа поздравления от г-н Цветанов”, коментира Чавдар Трифонов.

Коалицията „Реформатори и патриоти – Решение за Варна” ще регистрира утре в ОИК листата си за общински съветници. По думите на Трифонов в нея няма членове на СДС-Варна, тъй като градски лидер на партията е Янко Станев.