Пърформанс в музея показва сцена с орален секс между мъже
Пърформанс в музея показва сцена с орален секс между мъже / снимка: ivodimchev.com

Един от най-успелите артисти в областта на съвременния танц и пърформанс в световен мащаб ще представи във Варна най-новия си проект. Добилият популярност в чужбина Иво Димчев идва в морската столица, за да покаже за първи в родината си интерактивния моноспектакъл "ICurе".

Иво Димчев е автор на над 30 представления, реализирани основно в чужбина. Носител е на много награди за танц и театър. Авангардните му спектакли се представят на международни фестивали из цяла Европа, САЩ и Южна Америка.

"ICure" е най-новата продукция на 38-годишния Димчев и идва у нас след обиколка на три континента. Едно от най-желаните представления за сезона по европейските фестивали ще е силен акцент в програмата на най-новия варненски фестивал „Vertigo".

В "ICure" зрителите ще видят сцена, в която се имитира орален секс между двама мъже, разкри артистичният директор на „Vertigo" Мирослав Йорданов. Той уточни, че партньор на Димчев в сексуалната имитация няма да е човек от публиката, както в един от предишните пърформанси на провокативния артист. Интерес към предстоящото представление на Димчев има дори сред останалите участници във фестивала, много от които ще останат във Варна, за да видят „ICure".

60-минутният спектакъл ще бъде показан в зала „Север" на Регионалния исторически музей тази събота, 29 ноември, от 19 часа. Билетите са на цена от 8 лева и 5 лева за учащи и пенсионери (за този и други по-провокативни представления във фестивала има възрастови ограничения).

"Vertigo" (24 - 29 ноември) е фестивал за съвременен танц и алтернативни изпълнителски изкуства. Показва най-провокативното, правено от български артисти. Въпреки че е с международен формат, в пилотното си издание фестивалът включва само спектакли на наши сънародници. Подбрани са малко по-самобитни неща като вкус и естетика, отбеляза Мирослав Йорданов.

Мениджърът на „Vertigo" Петра Димитрова го определи като бутиков фестивал с бутикова публика. „След 3 години работа на галерия „Графит" с Мирослав Йорданов и две негови премиери тук, решихме, че е време да подкрепим една такава малка фестивална форма, в която да покажем най-доброто и най-интересното от българската алтернативна сцена. Това, от което се водим като принцип на фестивала, е алтернативни представления в алтернативни пространства", сподели Димитрова, която е мениджър и на галерията.

Фестивалът се провежда с подкрепата на Министерство на културата, Фонд „Култура" на община Варна, Фондация "Америка за България", Програма "Изксуство в движение", Фондация "Арт Офис" и др.

Повече за програмата и спектаклите на „Vertigo" вижте ТУК.