Пуснаха от ареста братята, раздавали юмруци след скандал на пътя
Пуснаха от ареста братята, раздавали юмруци след скандал на пътя / снимки: Дарик Варна

Двамата братя, които в събота участваха в саморазправа след спор на пътя, излизат от ареста.

С решение на Варненския районен съд 19-годишният Кристиян Великов и 21-годишният Велико Великов ще търпят по-леки мерки за неотклонение. По-младият Кристиян бе пуснат под гаранция в размер на 300 лева, а брат му ще е с мярка за неотклонение „подписка". Срещу тях има повдигнато обвинение за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Двамата бяха задържани за срок от 72 часа след конфликт с други двама мъже на варненския бул. "Република". Екшънът се разигра малко след 13.00 ч. на 27 февруари,

Двете двойки пътували в две различни коли. Стигнало се до конфликтна ситуация на пътя, която прераснала във физическа саморазправа. По-младите нападнали по-възрастните. Потърпевшите са варненци на 44 и на 50 години, съобщиха от полицията в деня на инцидента.

Конфликт на бул. "Република", млади мъже биха по-възрастни

В съдебната зала днес стана ясно, че единият пострадал е със счупен нос, а другият - с травми по лицето.

Пред съда обвиняемите заявиха, че са били провокирани от агресивното шофиране и поведение на пострадалите.

Според разказа на Кристиян Великов, който е бил зад волана, другата кола ги притеснявала с движението си и дори им засякла пътя. В един момент по-възрастните мъже принудили по-младите да отбият и спрат, за да се разберат.

И двамата биячи заявиха, че след като слезли от колата са били блъскани от опонентите си. Кристиян призна, че е ударил юмрук в лицето на другия шофьор, а Велико направил същото с другия мъж. В саморазправата била използвана и дървена сопа, която по-големият брат държал в колата.

Според адвоката на двамата братя те са действали в условията на неизбежна самоотбрана в ситуация, която не е била предизвикана от тях.

И двамата братя работят и са несемейни. По-големият е складов работник, а по-малкият работи в бензиностанция. Живеят с родителите си в с. Тополи.

Пуснаха от ареста братята раздавали юмруци след скандал на пътя
netinfo

По време не съдебното заседание стана ясно, че срещу Кристиян Великов (с качулката на снимката горе) има образувано досъдебно производство за престъпление, извършено на 9 август 2014 г. в с. Аспарухово, община Дългопол. Отново става дума за счупен нос на друг мъж, като обвинението е за нанесена средна телесна повреда по хулигански подбуди.

Районният съд отчете, че на настоящия етап, без допълнителна медицинска експертиза не могат да бъдат преценени видът и характерът на причинените телесни повреди на пострадалите. Деянието, за което двамата братя са привлечени като обвиняеми, не е тежко умишлено и е наказуемо с до 3 години лишаване от свобода.

Ако се докаже, че двамата са действали в условията на неизбежна самоотбрана, наказанието ще е глоба.