Проверяват трима души за подбуждане към расова омраза
Проверяват трима души за подбуждане към расова омраза / снимка: Дарик Варна

Трима души се проверяват във Варна за подбуждане към расова омраза и масови безредици. Двама от тях са задържани, заяви шефът на Областната дирекция на МВР комисар Димитър Димитров.

58 арестувани е равносметката от снощното шествие в центъра на града срещу семейството на Кирил Рашков – Цар Киро. 10 от тях са били задържани още преди протеста. Сред арестуваните е имало и 10 непълнолетни, които още снощи са били пуснати. Останалите 48 души са задържани за 24 часа.

От част от протестиращите младежи са иззети 20 предмета – боксове, маски, ножове, метални тръби. У едно от момчетата е бил открит чук за месо. „Той е помолил полицаите да му го върнат, защото баща му щял да му се кара вкъщи, че го е изнесъл”, разкри говорителят Калинка Пенчева.

При снощния протест няма пострадали униформени и протестиращи. Няма и запалени автомобили или изпочупени витрини, каза още комисарят.

Той отказа да разкрие колко негови подчинени са охранявали шествието. „Достатъчен брой”, лаконичен бе Димитров.

Обстановката в ромските квартали е била спокойна. Тази сутрин жителите там са отишли на работа, а децата са били изпратени на училище, допълни той.