/ Община Варна
Входът е свободен за всички прояви
Десет събития, сред които срещи със съвременните български автори Георги Бърдаров, Теодора Димова, Здравка Евтимова, Амелия Личева, джаз, рок, електронна музика и симфонична класика ще звучат в рамките на Пролетния салон на изкуствата във Варна, който ще се проведе в периода от 21 март до 22 април, съобщиха от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна.

Началото ще бъде дадено с национална дискусионна среща на тема „Библиотеката - идея и реалност“, по повод 140 години от създаването на РБ "Пенчо Славейков. Събитието ще се проведе на 21 март, вторник, от 10:30 часа в галерия „Графит“.

Иван Портних: Ще финансираме археологически проучвания на обекти във Варна

На 25 март, събота, в Концертното студио на Радио Варна от 11:00 часа ще бъде представен романа „Absolvo te“ на белетриста Георги Бърдаров. Той е трикратен победител в състезанието за оратори, презентатори и разказвачи „Майстор на думите“, а през 2015 г. спечели телевизионното предаване „Ръкописът“.

През 2021 г. в Бърдаров получава Наградата за литература на ЕС за романа „Absolvo te“. В същия ден и на същото място, но от 17:30 часа, ще започне литературната среща „По пътеката към доброто“, посветена на майчинството и писателския труд с три отдадени на литературата жени - Здравка Евтимова, Теодора Димова и проф. Амелия Личева. Трите дами идват по покана на кмета на Варна Иван Портних.

На 4 април, вторник, в Градската художествена галерия от 18:00 часа ще се проведе джаз концерт на трио в състав: Михаил Иванов - контрабас, Росен Захариев - тромпет, и Христо Йоцов - барабани. Триото вече пожъна успех през юли в София на фестивала Sofia Jazz Days. Концертът е част от проекта на Михаил Иванов „Noise Linguistix“.

На 7 април, петък, в Концертното студио на Радио Варна от 18:00 часа ще звучи една българската рок група „Innerglow“, но този път техните композиции ще бъдат поднесени акустично.

На 9 април, неделя, от 18:00 часа на същото място ще се проведе музикалният „пърформанс “Адажио“ на Мирослав Гочев. Той ще потопи публиката в магия чрез електронни импровизации върху различни класически пиеси.

На 11 април, вторник, от 18:00 часа в Радио Варна ще бъде представен музикално-поетичният спектакъл „Бряг за завръщане“ с участието на певеца Асен Масларски и поетесите Камелия Кондова и Елица Виденова.

На 19 април - сряда в Градската художествена галерия от 18:00 часа ще звучи Сергей Рахманинов. Посвещението има двоен повод: 150 години от рождението на композитора и 80 години от кончината му.

Събитието се реализира по идея на Стефан Бояджиев - пиано, който ще разчита на сцената на Радинела Василева - сопран, Кремена Христова (виолончело) и четиригласен вокален ансамбъл.

На следващия ден Градската художествена галерия ще представи от 18:00 часа изложбата на ученици от художествените паралелки в НУИ „Добри Христов“. 

За финал на Пролетния салон, от 11:30 часа на 22 април - събота в Градската художествена галерия ще звучи камерният оркестър „Анима“ и Хор „Арс музика“.

Входът е свободен за всички прояви.