/ / ThinkStock/Getty Images
Окръжната прокуратура във Варна разпореди две проверки във връзка с апортна сделка на Община Варна за прехвърляне на притежавани 29% от акции от „Международен панаир Пловдив“ АД на частно дружество с общинско участие, съобщиха от обвинението..

Нинова апелира да се спре прехвърлянето на акциите от „Международен панаир Пловдив“

Едната проверка е по надзора за законността и има за цел да се установи спазена ли е нормативната уредба при вземане на решението за реализирането на сделката и спазени ли са нормативните изисквания за разрешаването ѝ.

Втората проверка е започната с оглед на това дали има извършени нарушения от страна на длъжностни лица, които представляват престъпление, както и кой ги е извършил.

Общински съвет-Варна няма да гласува прехвърлянето на акциите от „Международен панаир Пловдив“

При констатиране на данни за извършено престъпление от общ характер ще бъдат предприети действия по разследване и установяване на виновните лица, а впоследствие и ангажирането им към наказателна отговорност.

В случай че бъдат констатирани нарушения, решението за апортната сделка ще бъде протестирано пред Административния съд във Варна. Срокът за обжалване е 14 дни.

Припомняме, че на 17 декември пък вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова изпрати писмо до Областния управител на Варна Марио Смърков, в което апелира да бъде спряно взетото от Общинския съвет на града решение от 10 декември и вписването в Агенция по вписванията.

С него се прехвърлят акциите, притежавани от Община Варна от "Международен панаир Пловдив" АД на дружеството "Пълдин туринвест" АД. Нинова поддържа позицията на държавата, изразена в три последователни писма от 26 октомври и 8 и 10 декември тази година, с които се настоява да се изпълни решението на Общинския съвет във Варна от 2 май 2017 г. и да върне на държавата акциите, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив".

„Министерството на икономиката не е променило позицията си, че апорта на акциите от "Международен панаир Пловдив", които Варна притежава в "Пълдин туринвест" АД представлява акт на скрита приватизация“, изтъква вицепремиерът.