/ снимка: Медицински университет Варна, архив
Ректорът на Медицинския университет проф. Красимир Иванов поздрави лекарите по повод техния празник 19 октомври.

"Уважаеми колеги,

Честит Ден на българския лекар – 19 октомври! Днес, на Деня на св. Иван Рилски Чудотворец, поздравявам всички български лекари за професионализма, ентусиазма и човещината, с които всекидневно защитаваме името си. 

Днес е денят, когато заслужено обществото отдава признание на хората, посветили се на най-човешката професия - тази, която умее да възвръща радостта, да укрепва слабия, да излекува болния и да помогне на живота да възтържествува. Наследили мъдростта на хилядолетната Хипократова клетва, ние всекидневно носим огромна отговорност и се отдаваме на хуманизма в най-чистата му форма. А най-голямата награда за труда ни е просто думата „Благодаря!“.

Медицината е мисия, която не се влияе от цвят или пол, от политическа система и религия, защото нейното призвание е да спасява и да дава шанс за живот. За нас, специалистите, времето отдавна е загубило своята астрономическа стойност, за нас то се измерва със спасяването на човешки животи, с отдаването на нуждаещите се. 

Вярвам, че въпреки трудностите в системата на здравеопазването ще продължим да се борим за победата на живота! Вярвам, че с общи усилия и добра воля постигаме резултатите, които обществото ни очаква - качествени здравни грижи за българските граждани, отговарящи на високите стандарти на европейското здравеопазване.

На всички български лекари, имащи най-хуманната професия в света – тази, която буди доверие, грижи се за живота и съхранява надеждата – пожелавам много професионални успехи, удовлетворени пациенти, здраве и семейно щастие.

Честит празник!"