Приятели на писателя Владимир Левков се събират в негова памет
Приятели на писателя Владимир Левков се събират в негова памет / vladimirlevkov.com

Паметна вечер по повод 20 години от смъртта на писателя Владимир Левков ще се проведе тази вечер от 18:30 часа в Дома на писателя. Организатори са негови приятели и Сдружение на писателите – Варна.

Владимир Левков е роден на 11 септември 1950 г. във Варна. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. В началото на 80-те години създава заедно с Мария Бъчварова, Бойко Богданов и други музикална група „Вълна”, която по късно прераства в Театрална група „Вълна”. В този алтернативен за времето си театър биват поставяни и негови авторски спектакли като „Нула часа”, „Ние Музикантите” и „Пазачът на главната улица”. Работи като журналист в Девня, Провадия и Варна - във вестник „Полет”, сп. ”Морски Свят”, вестник „Народно дело”, вестник „НД- Черноморие”.

През 1986 г. с Гриша Трифонов създават и започват да организират творческите срещи „Поетични струни” в Харманли. Автор е на стихосбирките „Право на безкрайност” (1990) и  „Рокмузикантът” (1994), на десетки песни, които сам изпълнява на китара, на пиеси, есета и много други. Отива си през 1994 г., оставяйки незаличима следа слез себе си. През 2008 г. се учредява награда на негово име, която се връчва на септемврийския Бардфест в гр. Ловеч.