Президентът се среща с варненски съдии, влиза и в Планетариума
Президентът се среща с варненски съдии, влиза и в Планетариума / Президентът Росен Плевнелиев © снимка: Sofia Photo Agency, архив

Във втория ден на визитата си във Варна президентът Росен Плевнелиев ще бъде гост на Варненския окръжен съд. Той ще се запознае с основните аспекти от дейността му, както и със съдебно-административните и електронните услуги, предоставяни от институцията.

Плевнелиев ще има  лична среща и разговор със съдиите от Oкръжния съд - втория по натовареност окръжен съд в страната, който преди броени дни беше удостоен за втори път със званието "Съд - модел в България".

„Това ще стане непосредствено преди началото на Общото събрание на съдиите от Варненския съдебен район, на което ще се номинират и гласуват кандидатурите за членове на новия ВСС, както и на делегати за Общото събрание на съдиите в България за избор на членове на ВСС”, съобщават от пресслужбата на съда. От институцията не крият радостта си, че Росен Плевнелиев е "първият български президент, който приема поканата за непосредствена среща и жив диалог с редови български съдии".

В днешната програма на държавния глава е предвидена и визита на Планетариума, където Плевнелиев ще се срещне с учениците, спечелили второ място в международния конкурс на НАСА за космически колонии.

В първия ден от посещението си във Варна президентът Росен Плевнелиев се срещна с десетки души в мобилната си приемна. Сред тях бяха близки на моряците от потъналия кораб „Хера”, механикът на задържания с контрабандни цигари в Гърция кораб „Ина”, протестиращите срещу застрояването в Морската градина екоактивисти заедно с ексдипломата Иван Станчов, недоволен от размера на пенсията си бивш учител и жена, неполучаваща от арендатор рента за нивите си.