Предстоят 1200 разпита по случая Марешки
Предстоят 1200 разпита по случая Марешки / netinfo
1272 удостоверения на застъпници с подпис и печат на Общинската избирателна комисия, както и две пачки с двайсетолевки на обща стойност 2960 лева, са били иззети при вчерашния обиск в офисите на бившия кандидат за кмет на Варна Веселин Марешки. Това съобщи директорът на Варненската полиция комисар Веселин Петров.

Разпитани са били 18 лица, като предстоят още огледи, експертизи и разпити на поне още 1200 човека, свързани със случая, добави комисар Петров.

Претърсването в щаба на аптекарския бос е във връзка с образувано вчера досъдебно производство срещу неизвестен извършител. При доказване на покупко-продажба на гласове, уличените лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност. В зависимост от резултатите от разследването би могло срещу Марешки да бъде повдигнато обвинение за подбудителство на други лица към гласуване за определен кандидат-кмет, заяви районният прокурор на Варна Цветанка Гетова.

Прокуратурата е с вързани ръце и не може да образува наказателно производство по случая, защото няма постъпила тъжба от засегнати лица. Такава може да подаде всеки от изборните съперници на Марешки, уточни прокурор Гетова.

Няма нито един установен случай на купуване на гласове в изборния ден във Варна, съобщи още комисар Петров. Полицаите, охранявали секционните избирателни комисии, не са имали право да задържат лица, за които са имали съмнения, че купуват изборни гласове, а само да сигнализират за подобни нарушения. Сигнали от дежурни полицаи обаче не са постъпвали.

Варненската полиция е проверявала сигнали, постъпили от граждани, при които не са било установени нарушения, добави шефът на Варненската полиция, според когото в изборния ден не е имало купуване на гласове, щом то не е било доказано.